Вести за индустријата

Систем за подмачкување на автомобили

2021-08-11
Ако површините на деловите во моторот не се подмачкани, меѓу нив ќе има силно триење. Сувото триење помеѓу металните површини не само што ја зголемува потрошувачката на енергија на моторот и го забрзува абењето на работната површина на деловите, туку исто така може да ја изгори работната површина на деловите поради топлината генерирана од триењето, што го прави моторот не може да работи. Функцијата наПодмачкувањесистемот е континуирано да пренесува доволно чисто масло со соодветна температура на површината на триење на сите делови на менувачот кога работи моторот и да формира маслен филм помеѓу површината на триење за да се реализира течно триење. На овој начин, отпорот на триење, потрошувачката на енергија и механичкото абење може да се намалат за да се подобри сигурноста и издржливоста на моторот.
Because the working conditions of the engine transmission parts are not the same, therefore, different Подмачкување methods are adopted for the transmission parts with different loads and relative motion speeds: pressure Подмачкување and splash Подмачкување.
How to maintain automobile engine Подмачкување system
Развијте добри навики за возење, редовно проверувајте го нивото на маслото на машината, нивото на течноста е превисоко не само што ќе го зголеми отпорот на работата на моторот, ќе предизвика непотребна загуба на енергија, туку и ќе предизвика истекување на маслото; Нивото на течноста е премногу ниско, ќе го оштети моторот поради лоша состојбаПодмачкување, така што нивото на моторното масло е премногу ниско, треба да го проверите моторот за истекување на масло и абнормална потрошувачка на масло; Вклучете го прекинувачот за палење пред да го стартувате моторот, индикаторското светло за маслото и индикаторското светло за притисокот на маслото треба да се исклучат по палењето на моторот. Ако има абнормален феномен, мора да застанете и да проверите.
Употребата на соодветна вискозност на маслото, вискозноста на маслото е премногу ниска, маслото филм е лесно да се оштети и да се произведат делови заглавени феномен; Ако вискозноста е превисока, ќе се создаде дополнителен отпор кон движење на делови, што ќе го отежне стартувањето на моторот и ќе ја зголеми загубата на енергија. Затоа, при промена на маслото, погледнете го препорачаниот вискозитет на производителот во упатството за возачот секогаш кога е можно.
За подобрување наПодмачкувањеперформанси на моторот, избегнувајте абење на моторот, одржување наместо поправка.
Replace the engine oil regularly, choose high quality engine maintenance products for maintenance, clean the sludge, colloidal and carbon deposits inside the engine Подмачкување system regularly, keep the Подмачкување system clean, and use engine protection products to effectively improve the Подмачкување performance of each component, reduce wear and improve the service life of components.
For the automobile engine Подмачкување system, as long as regular maintenance can be done, not only can prolong the service life of the engine, but also can reduce unnecessary economic losses.
We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy
Reject Accept