Вести за индустријата

Функцијата и принципот на работа на автомобилскиот систем за спојки

2021-07-31

Ние обично се однесуваме на спојката се однесува на модели на рачен менувач, всушност, исто така постои иСистем за спојка inside the automatic transmission, but its structure and working principle and this has a big difference. The Систем за спојка is mainly composed of four parts: the active part, the driven part, the pressing part and the control mechanism. We usually say that the clutch belongs to the driven part. Its working principle is also very simple, is to rely on the principle of friction transfer engine power. When there is a gap between the driven disk and the flywheel, the flywheel can not drive the driven rotating, the clutch is in a state of separation; When the pressure force pushes the driven disc to the flywheel, the friction force of the flywheel surface to the driven disc surface drives the driven rotation, and the clutch is engaged. A diaphragm clutch is commonly used in cars today. 

Работниот процес наСистем за спојкаможе да се подели на процес на одвојување и процес на ангажирање. Во процесот на раздвојување, педалата на спојката се притиска надолу, а слободниот клиренс на спојката прво се елиминира во слободниот удар, а потоа се создава растојание за одвојување при работниот удар, а спојката се одделува. Во процесот на вклучување, постепено отпуштајте ја педалата на куплунгот, плочата под притисок се движи напред под дејство на притисочната пружина, прва што ја елиминираше јазот за раздвојување, а во притисната плоча, управуван диск и работна површина на замаец доволно притисок; Потоа, лежиштето за раздвојување се движи наназад под дејство на повратната пружина, создавајќи слободен простор и спојката се вклучува.

Вообичаените грешки наСистем за спојкасе лизга спојката, разделбата на спојката не е целосна, абнормален звук на спојката, тресење при палење итн., овие грешки треба да го распаднатСистем за спојказа одржување. Нејзиниот работен век и навиките за возење и употреба на возачот имаат одлична врска, јазот е исто така многу голем, некои можат да направат стотици илјади километри без замена, некои триесет и дваесет илјади километри на замена, исто така, може да се каже дека услугата животниот век на спојката е возачко ниво на стандард за евалуација.

We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy
Reject Accept