Вести за индустријата

Улогата на спојката

2021-07-09
Обезбедете непречен старт на автомобилот
Ова е примарна функција наспојкаНа Пред да започне автомобилот, природно е прво да го запалите моторот. Кога автомобилот стартува, автомобилот постепено забрзува од целосно стационарна состојба. Ако погонскиот воз (кој го поврзува целиот автомобил) е цврсто поврзан со моторот, штом менувачот се стави во брзина, автомобилот одеднаш ќе брза напред, но нема да започне. Тоа е затоа што автомобилот има голема инерција кога оди од место до удар напред, што предизвикува голем вртежен момент на моторот. Под дејство на овој момент на инерцијален отпор, брзината на моторот нагло опаѓа под најниската стабилна брзина (генерално 300-500RPM) во еден момент, а моторот застанува и не може да работи, се разбира автомобилот не може да запали.
Затоа, потребна ни е помош одспојкаНа Откако ќе се запали моторот и пред да се запали автомобилот, возачот прво стапнува наспојка pedal to disengage the спојка to disengage the engine from the driveline, then put the transmission in gear, and then gradually release the спојка pedal to gradually engage the спојка. During the engagement process, the resistance torque received by the engine gradually increases, so the accelerator pedal should be stepped down gradually at the same time, that is, the fuel supply to the engine should be gradually increased, so that the engine speed is always maintained at the lowest stable speed without stalling. At the same time, due to the gradual increase in the tightness of the спојка engagement, the torque transmitted by the engine to the driving wheels through the driveline gradually increases. When the traction force is sufficient to overcome the starting resistance, the car starts to move from a standstill and gradually accelerates.

Постигнете мазно поместување

Во процесот на возење автомобил, за да се прилагоди на променливите услови за возење, системот за пренос често треба да менува различни брзини за работа. За да се реализира менувањето на брзината на менувачот, генерално е да се вклучи менувач или друг механизам за менување на брзини за да се истурка пар парче на брзината од оригиналниот менувач надвор од менувачот, а потоа да се натера двојниот менувач на другата брзина да влезе во работата. Пред да ги смените брзините,спојкапедалот мора да се притисне за да се прекине преносот на енергија за да се олесни исклучувањето на парчето за мешање на оригиналната опрема. Во исто време, брзината на мешачкиот дел од новиот пар на мешање на брзини постепено има тенденција да се синхронизира, така што ударот при влегување во решетката може значително да се зголеми. Намалено за да се постигне непречено поместување. 3. Спречете го преоптоварувањето на погонскиот воз.
Кога автомобилот е при итно сопирање, доколку немаспојка, the engine will be rigidly connected to the drive train and the speed will be drastically reduced. Therefore, all the moving parts will generate a large moment of inertia (its value may be much higher than that issued by the engine during normal operation). The maximum torque), which causes a load exceeding its carrying capacity to the drive train, and damages the mechanical parts. With the спојка, the possible relative movement between the driving part and the driven part of the спојка can be used to eliminate this danger. Therefore, we need a спојкада се ограничи максималниот вртежен момент на погонскиот воз за да се обезбеди сигурност.
We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy
Reject Accept